2 Temmuz 2011 Cumartesi

Two Lovers (2008)

“Sevgi neydi?” sorusunu Asya’dan (Selvi Boylum Al Yazmalım) duyduğumuzdan beri her iki cevabı da düşünür ve tartışırız. Hangisi doğrudur bilinmez ama Two Lovers filminde de buna benzer bir konuya el atılıyor. Türkiye’de gösterime girmeden DVD olarak satışa sunulan Two Lovers, “Gecenin İki Yüzü” filminin yönetmen ve senaristi James Gray tarafından hem yönetilip hem de Ric Menello ile kaleme alınmıştır. 100 dakikalık dram ve romantik türündeki filmin kadrosu ise senaryonun önüne geçecek kadar başarılı oyunculardan oluşuyor: Joaquin Phoenix, Gwyneth Paltrow ve Vinessa Shaw.
Leonard göçmen ailesiyle Brooklyn’de aynı evi paylaşan orta yaşlarda bir adamdır. Nişanlısının onu terk etmesiyle ciddi bir sarsıntı yaşamış ve bir daha asla aşık olamayacağını düşünmektedir; üstelik de bir yanı tekrar sevmeyi çok isterken. Kendi içinde sorunları çözmeye çalışırken, bu sessiz adam komşusuna aşık olur. Aynı dönemde de, ailesinin uygun gördüğü yakınlarının kızıyla beraber olmaktadır. Büyük bir ikilemde kalan Leonard, hem acınası hem de kızılası bir durumdadır.

Leonard karakterinin durumunu acınası olarak nitelendirdim ama tam buna uyuyor mu emin değilim. Çünkü filmin tam odak noktasında hep o var. Yani başrol oyuncuları diye bir şey yok aslında. Leonard karakteri ile Phoenix tek başına kapıyor başrolü. Her sahnede, her düşüncede, belki de her müzikte dolu dolu Leonard’ı hissediyorsunuz. Mahvolmuş bir adam, kendisi gibi soru işaretleriyle dolu bir kadına rastlıyor. Çıkış yolu onda mı yoksa kendisini seven kadında mı emin olamıyor. Yani özetle: Sevmek mi sevilmek mi? Cevabı soru kadar kolay değil tabi ki. Filmde bu açıdan bakıldığında senaryo oldukça başarılı geliyor seyirciye. Diğer yandan çekimler, sahneler, karanlık atmosfer beni çok bunalttı. Filmin ağırlığı da buna eklenince çabuk bitmesini istedim. Bu yönleri sizi de olumsuz etkileyebilir. Hatta kişi çözümlemelerinden pek hoşlanmıyorsanız sıkabilir bile. Leonard karakteri dışında Gwyneth Paltrow’un canlandırdığı Michelle karakteri de Leonard kadar olmasa da güzel irdeleniyor. Michelle’e çok fazla ısınamıyorsunuz (en azından ben sevemedim hiç) ama o masum güzelliği ve saflığı nefret duygusunu uzaklaştırıyor. Benim için filmlerde vazgeçilmez olan müzik bu sefer başarılı bir şekilde sahnelere eklenmiş. Filmde aşk dışında göçmenlik, din, resim, müzik, sanat gibi birçok konu kısa kısa ama gayet keyifli olarak ele alınıyor. Asıl konuya eklenmiş olsalar da asla sırıtmıyorlar.

1974 doğumlu Joaquin Phoenix, “Gladiator” filmi ile 2000 yılında en iyi yardımcı erkek oyuncu Oscar, Bafta ve Altın Küre adayı olmuştur. 5 sene sonrasında "Walk the Line" filmi ile en iyi erkek oyuncu Oscar ve Bafta adayı olurken, Altın Küre ödülünü kazanmıştır. Bu filmi ile oyunculuk kariyerini tamamen bitirdiğini ve artık müzikle devam edeceğini açıklamıştır. Bundan dolayı Two Lovers filminin sevenlerinin gönlünde ayrı bir özelliği olmalı.

2 yorum:

  1. biraz sıkıcıydı ama Gwyneth Paltrow'u beğendim oyunculuğunu göstermiş yine

    YanıtlaSil
  2. Senin beğenmeyeceğini söylemiştim ama dinlemedin ki :) Neyse en azından oyunculukları görmüş oldun.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...