1 Ağustos 2011 Pazartesi

Coco Before Chanel (2009)

Projenin adını duyar duymaz merak uyandırması ve üstüne bir de afişinde Audrey Tautou’yu görmek izlemek için zaten yeterli değil midir? Modayla aranız olsun ya da olmasın, Coco Chanel’in hayatını seyretmek size oldukça zevkli gelebilir. Tabi karşınızda “The Devil Wears Prada” gibi bir film yok, beklentiniz de bu yönde olmamalı. Fransa yapımı biyografi türündeki filmin senaryosu Edmonde Charles-Roux, Anne Fontaine ve Camille Fontaine tarafından kaleme alınırken, Anne Fontaine yönetmen koltuğunda da oturmaktadır. Baş rollerde  Audrey Tautou, Beniot Poelvoorde ve Allessandro Nivola bulunmaktadır.

Coco Chanel’in yetimhanede başlayan hayatı kabare şarkıcılığına doğru ilerler. Ardından da dünyanın en bilinen modacısı olur. Coco Chanel olmadan önce çok bilinmeyen hayatındaki kırgınlıkları, hayalleri, aşkı, başarıları, başarısızlıkları güzel bir kurguyla ele alınarak işleniyor. Zaten türü biyografi olduğu için kurguda çok büyük bir farklılık, yaratıcılık beklenmiyor. Alexandre Desplat tarafından yapılan etkileyici müzik, filmi oldukça akıcı bir hale getiriyor. Coco Chanel gibi birinin hayatı işlenirken akla en çok tabi ki kostümler ve dekorlar geliyor. Tahmin edileceği gibi kostümler (özellikle şapka ve takılar) çok çarpıcı idi. Zaten bu dalda birçok adaylığı başarının da ispatı oluyor. Favori kostümüm ise Coco’nun ablasının at yarışında giydiği beyaz dantelli kıyafeti idi! Filmin sonundaki kostümler de göz doldurucuydu. Coco Chanel’in yaşadığı çiftlik ve diğer mekanlar ile dekorların da oldukça özenli seçildiği belli. Hatta kullanılan bardaklar, tabaklar, duvardaki tablolar, mobilyalar gözünüzü ekrandan kaçırmanızı engelliyor.
23 milyon $ bütçe ile çekilen film, 50 milyon $ hasılat yapmanın yanında birçok adaylığın da sahibi oluyor. Bunların arasında en göze çarpanlar: En iyi kostüm Oscar adaylığı, en iyi yabancı film Bafta adaylığı, en iyi kadın oyuncu Bafta adaylığı, en iyi kostüm Bafta adaylığı, en iyi makyaj ve saç tasarımı Bafta adaylığı, 6 dalda Cesar adaylığı (en iyi kostümde kazandı) ve 3 dalda Avrupa Film Ödülleri adaylığı.

110 dakikalık başarılı bir senaryo, yönetmenlik ve görselliğin yanında titizlikle seçildiği belli olan oyuncuların, adeta filmin birkaç puan üste çıkmasını sağlıyorlar. Audrey Tautou canlandırdığı karakterin içindeki hüznü, kırgınlıkları, heyecanı ve hayalleri makyajsız doğal hali ile oldukça derinden oynuyor. Audrey Tautou bu rol için biçilmiş kaftan denilebilir. Audrey Tautou’nun kariyeri ile ilgili daha önce (*) bilgileri yazdığım için, Balsan karakterini canlandıran Benoit Poelvoorde’ye geçmek istiyorum. 1964 Belçika doğumlu aktör, 1992 yılından beri 30’ya yakın filmde rol aldı. Filmin yönetmeni Anne Fontaine ile birkaç filmde daha çalışan oyuncu, Balsam karakterini oldukça doğal canlandırıyor. Aylak, zengin, başlarda Coco Chanel’ hakettiği gibi davranmayan fakat aslında iyi niyetli bir adamı oldukça sevimli (!) canlandırıyor. Sevimli derken herhangi bir kinaye yaptığımı düşünmeyin çünkü gerçekten yarı saflık, yarı çocuksu haliyle oldukça içten ve samimi görünüyor. Eğer biyografi izlemekten hoşlanıyorsanız, her yönü ile başarılı olan bu filmi kaçırmayın.


2 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...