3 Ekim 2011 Pazartesi

Winter Solstice (2004)

En Uzun Gece

Ara sıra bağımsız filmler izlemek gerekir düşüncesiyle ABD yapımı 90 dakikalık bu drama yer vermek istedim. Kanal D Home Video, filmi “Modern Klasikler” serisinden bir parça olarak DVD arşivi yapanlara sunsa da, bu kategoriye hangi sebeple girdiğini anlamak biraz güç. Yönetmenliğini ve senaristliğini Josh Sternfeld’in üstlendiği filmin oyuncuları Anthony LaPaglia, Aaron Stanford ve Mark Webber’dir.

Aile hayatları kötü bir olayla çıkmaza giren Jim, iki oğluyla yaşamaktadır. Bahçıvan olarak toprakla uğraşmak ona oldukça iyi gelmektedir. Lakin iki oğlu da babalarını üzmektedir. Biri evden ayrılmak isterken, diğeri de okul hayatı başta olmak üzere herkesle iletişimi keser. Çıkmazdaki Jim, yeni taşınan komşusu ile biraz daha hayatını yola koymaya çalışır.

Hiç de fena olmayan müziklerini John Leventhal’ın yaptığı filmin büyük bir iddiası olmadığı aşikar. Çok durağan olmayan fakat içinde herhangi bir aksiyon ya da büyük bir hareket de barındırmayan bir kurguya sahip olması filme yoğunlaşmanızı biraz zorluyor. Senaryo iç güveysinden hallice olmakla beraber ebeveyn ve çocuk ilişkilerini oldukça gerçekçi şekilde yansıtması artı yönünü kuvvetlendiriyor. Yaratıcı bir fikir ya da son bulunmuyor. Dekor, mekan, kostüm ve görsellikle ilgili de göze çarpan bir detay yok. Ama filmi izlerken fark edeceksiniz ki yönetmenin böyle bir dedi de yok. Günlük yaşadığımız bir hayatı kameraya almış gibi bir atmosfer yaratıyor. Bu da çok olumsuz sayılmaz aslında. İddiasız ve sakin bir film izlemek için güzel bir örnek denebilir. Hatta IMDB puanı 6.2, Metascore puanı da 59 iken bir çok pahalı bütçeli filmin önüne geçtiğini bile görmek mümkün.
Filmin çıtasını yükselten kuşkusuz oyuncuların performanslarıydı. Baba rolündeki 1959 doğumlu Anthony LaPaglia, sakin bir karakteri canlandırmasına rağmen yeteneğini seyirciye aktarıyor. Büyük oğlan rolünü canlandıran Aaron Stanford ise “25th Hour”, “X-Men: The Last Stand”, “The Hills Have Eyes” filmlerinde yer almıştır. Sakin gibi duran ama aslında içinde isyankarlığı barındıran rolü ile filmin bence en öne çıkan oyuncusuydu. “Kiss Kiss Bang Bang”, “Mr. And Mrs. Smith”, “North Country”,  “Mission: Impossible III”, “Gone Baby Gone”, “Made of Honor”, “Eagle Eye”, “Source Code” gibi başarılı projelerde yer alan Michelle Monaghan buradaki ufak rolüne rağmen filme renk katıyor. Hatta baskın 3 erkek karakter yanında bir kadın oyuncu olarak öne çıktığını da belirtmek gerekir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...