25 Mart 2012 Pazar

Addicted to Love (1997)

Aşk Tutkunu
Romantik komedilerin vazgeçilmezi Meg Ryan’ın oldukça keyifli filmlerinden Aşk Tutkunu, dönem dönem izleyip bıkılmayacak projelerdendir. “The Accidental Husband”ın yönetmeni Griffin Dunne, filmi yönetirken Robert Gordon senaryoyu kaleme almaktadır. 100 dakikalık ABD yapımının baş rollerinde Meg Ryan, Matthew Broderick, Kelly Preston ve Tcheky Karyo yer almaktadırlar. Hasılatı ise 35 milyon $ civarındadır.

Maggie’nin nişanlısıyla Sam’in sevgilisi birbirlerine aşık olurlar. Maggie ihanetin bedelini ödetmek, Sam ise eski aşkını geri kazanmak için kolları sıvarlar. Tek başlarına bu işi beceremeyeceklerini düşündüklerinden bir araya gelerek çifti ayırmaya koyulurlar.

Mona Lisa Smile”, “Oliver Twist”, “The Lake House”, “The Duchess”, “Never Let Me Go” gibi 80 filmin müzik çalışmalarını üstlenen Rachel Portman, romantik komedi için keyifli müziklere imza atıyor. Mekan, dekor, kostüm tasarımları çok ihtişamlı değil. Bir salaşlık, özensizlik havası hissettiriyor. Romantik komedi filmlerinde kadın oyuncuların kostümleri, dekor tasarımları hep ilgi çekse de Aşk Tutkunu’nda bunu görmek oldukça güç. Diğer yandan, filmin keyifli olması bu eksiklikleri göz ardı etmenizi sağlıyor. Oyunculardan mı kaynaklanıyor yoksa senaryonun samimiyetinden mi, emin değilim. Sıcak bir havası var. Görüntü ve ses teknolojisi ise türüne göre fena görünmüyor.

Tabi sinemaseverleri kendilerine çekmek için yaptıkları ufak bir hinlik de yok değil. --- YARI SPOILER --- Maggie ve Sam'in eski sevgililerini takip etmek adına kullandıkları aletler, ses cihazları ikiliyi sinema seyreder bir havaya sokuyor. Yani film içinde film izliyorsunuz. Önceleri 4 kişinin baş rolde oynadığını düşünürken Maggie ve Sam’in de diğer iki kişiyi “film gibi” izlemesi, seyircinin Maggie ve Sam’e daha da yakınlaşmasını sağlıyor. --- YARI SPOİLER ---
Sanırım filmde beni en etkileyen sahneler de yukarıda verdiğim yarı spoilerdır. Bu yüzden filmi üç dört kez izlemişimdir. Yoksa ortada çok aman aman bir romantik komedi bulunmuyor. Fakat Meg Ryan’ın varlığı bile bazen filme yetiyor!

IMDB’den 5.9, Rotten Tomatoes’tan 57, Metacritic’ten de 49 puan alan filme gelen eleştiriler iç güveysinden hallicedir. Hasılata bakıldığında hem Ryan için hem de Broderick için hayal kırıklığı yaratıyor. Kaybedilen aşkların ardından yaşanan komedi olması belki dram komedi türüne bile sokabilir.

Meg Ryan’dan bloğumda bolca bahsettiğim için bu sefer 1962 ABD doğumlu ünlü oyuncu Matthew Broderick’i saygıyla burada yazmak istiyorum. Bu filmin yapım tarihinde Sarah Jessica Parker ile başlayan beraberlikleri maşallah hala devam etmektedir. Her ne kadar Parker’ın oyunculuğunu hiç beğenmesem de Broderick için aynı şeyi söylemem imkansızdır. “Ferris Bueller’s Day Off” ile en iyi erkek oyuncu Altın Küre adayı olan, “The Lion King” serisinde Simba’yı seslendiren, “The Cable Guy”, “Infinity”, “Godzilla”, “Inspector Gadget”, “The Stepford Wives”, “Then She Found Me” gibi pek çok projede yer alan aktör, çok göz önünde olmayı tercih etmeden başarılı bir kariyer sürdürmektedir. En çok beğendiğim performansı da bu filmdedir. Kirli sakallı haliyle çok doğal, naif, hüznünü açıkça ortaya koyabilen bir adamdır Sam. Olur da filmi seyrederseniz Broderick’in hayatını ve diğer projelerini merak etmeden duramazsınız.


2 yorum:

  1. Broderick cok saygı duyulası bir oyuncu, tıpkı Michael Keaton gibi göz önünde olmayan ama daima akılda kalan isimlerden. buradaki performansı da gayet iyiydi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle katılıyorum. Şöhretin ters köşe yapmadığı oyunculardan biri :)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...