7 Mart 2012 Çarşamba

Ratatouille (2007)

Ratutuy
Sinemada izlemediğime pişman olduğum animasyonların başında gelir Ratutuy. 111 dakikalık ABD yapımının tam 150 milyon $ bütçesi varken hasılatı da 625 milyon $ civarındadır! Bir de üstüne hem Oscar hem de Bafta ödülü aldı. İzlerken ya da izledikten sonra bilmeyenlerin kafasındaki en önemli soru: E peki ne ola ki bu Ratutuy? Bir Fransız yemeği türü efendim; epeyce leziz olduğu söylenen bir sebze yemeği. Neyse, konuya dönecek olursam; yönetmenliğini ve senaristliğini Brad Bird’ün yaptığı komedinin seslendirmelerinde Patton Oswalt, Lou Romano, Ian Holm, Janeane Garofalo yer almaktadırlar.

Bir fare düşünün… Ya da bırakın, nasıl olsa düşündüğünüz fare ile Remy’nin ortak yönleri bulunmayacak çünkü Remy yemekten çok iyi anlayan ve ağız tadına çok düşkün olan bir fare. Üstelik en büyük hayali de aşçı olmaktır. Hayaline ulaşmak için kazara çok ünlü bir lokantanın kanalizasyon çukuruna düşmesi de onun şansınadır.

The Incredibles”, “The Family Stone”, “Mission: Impossible III”, “Up”, “Cars 2”, “50/50” projelerinin müzik çalışmalarını gerçekleştiren Michael Giacchino, Ratutuy’da çok keyifli bir iş çıkarıyor. Animasyonu üç kez izlemiş biri olarak, her defasında müziklerin beni çok mutlu ettiğini yazabilirim. Bu arada yönetmen Brad Bird, “The Incredibles”ın da yönetmenidir. Hani “Mission : Impossible – Ghost Protocol” yönetmeni olduğunu belirtmem bu film ile çok bağlantılı görünmeyecek fakat Brad Bird bu konuda başarılı bir insan. İnsanların genelde çok sevecenlikle yaklaşamadığı bir hayvanı yemeklerle bütünleştirip seyirciye sunuyor. Üstelik farenin yaptığı yemeklerin tadına bile bakmak istiyorsunuz. Çok keyifli, komik, zaman zaman hüzünlü ama güzel vakit geçirtiyor. Görsellik ve ses teknolojisinin sonuna kadar kullanıldığına inanıyorum. Renk ve kontrast ayarları göz kamaştırıcıydı. Animasyonlarda genellikle göz doldurmak için canlı renkler üzerine gidilse de buradaki baş kahramanın gri renkte olması durumu biraz değiştiriyor J Buna rağmen göz boyaması yapmaya gerek duymadan doğallık tercih ediliyor. Senaryo ise pek çok animasyon gibi güldürürken düşündürüyor. Aslında bu iyi bir şey çünkü animasyonları büyükler kadar çocuklar da izliyor. Gülerken arada bir iki mesaj almaları gayet memnun edici görünüyor.
IMDB’den 8.1, Rotten Tomatoes’tan 96, Metacritic’ten de tam 96 puan alması hislerime belki biraz tercüman olmuştur. Keşke bir de 3D izleme şansı olsaydı. Olsun evde dahi izlemek yetiyor. Arşivlemeye değer animasyonlardan kaç tane var ki zaten? Hiç yemek yapmayanların bile aklına mutfağa girmeye zorlayabilir! Farenin mutfakta olmasını düşünmeyin, zamanla alışıyorsunuz. İzleyin siz izleyin J

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...