27 Nisan 2012 Cuma

Yangın Var (2011)


Aralık 2011’de gösterime giren komedi, romantik türündeki Yangın Var, Karadeniz’in komedisiyle Doğu'nun kara talihini birleştiren iç güveysinden hallice bir proje olarak karşımıza çıkıyor. 98 dakikalık yol filminin yönetmeni Murat Saraçoğlu iken, senaristleri ise Murat Batgi ve Koray Çalışkan’dır. Oyuncu kadrosunda Osman Sonant, Nesrin Cevadzade, Yavuz Bingöl, Erkan Can, Şerif Sezer yer alıyorlar.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Trabzon’un Çayırbağı beldesine bir itfaiye aracı hibe eder. Karadenizli Koşman da aracı teslim almak için hayatında ilk kez Diyarbakır’a gider. Farklı algılar ve kültürle karşılaşan Koşman çok şaşırır. Dönüşte ise hiç beklemediği biri ona yolda eşlik eder.


Müziklerini çok beğendiğim projenin belki de en büyük artısı doğallığıdır çünkü ortada çok sağlam senaryo veya kurgu bulunmuyor. Lakin doğallığına da kimsenin itiraz edeceğini sanmıyorum. Fazlasıyla ekrana yansıtılan Karadeniz insanının komikliği bu filmde de var. Bazen gereğinden fazla komediye kaçma çalışması hissediliyor. Diğer yandan, farklı kültürlerin çakışması, anlaşmaya çalışması eğlenceli geliyor. Konunun derinine inecek olursak, Karadeniz ile Doğu Anadolu insanlarının ortaya kardeşlik çıkarmasını hedeflemişler. Araç olarak aşkı ortaya atmışlar. Peki etkileyici olmuş mu? Eh işte denebilir. Kostüm, dekor, mekan detayları türüne göre güzeldi. Karadeniz’in yeşilliği göz alıcıydı. Karakter detaylandırması çok tercih edilmediği için eksik yönlerinden biri kabul edilebilir. Ayrıca sahneler arasında bir telaş, bir kopukluk var. Tam olarak ne konuya ne de sahnelere odaklanabiliyorsunuz. Karadeniz insanının telaşlı halini sanki ekrana yansıtmak istercesine daldan dala atlanıyor. Bu da seyirliği biraz bozuyor; konsantre olmak güçleşiyor.
Belki 50 kez izlediğim “Selvi Boylum Al Yazmalım” aslında baş rol oyuncusu gibiydi. Telefonda, posterde, TV’de, diyaloglarda, eşarpta, isimde o kadar çok geçiyor ki bir süre sonra sevdiğim filmden soğuttu. Tamam, Türkiye’de çok sevilen ve büyük hayran kitlesine sahip bir film ama neredeyse her sahnede bir alıntı yapmak, ona değinmek sıkıcı geliyor. Seyirci eğer isterse gider “Selvi Boylum Al Yazmalım”ı izler, boş yere film içinde film ile zaman kaybetmez.

Filmin baş rol oyuncusu Osman Sonant 1979 istanbul doğumludur. Yılmaz Gruda’dan aldığı oyunculuk eğitimi sonrasında mesleği icra etmeye başladı. İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı Sahne Sanatları bölümü mezunu olan Sonant, tiyatroda, televizyon dizilerinde ve sinemada pek çok rol aldı. “Pandoranın Kutusu” ile Altın Koza Film Festivali’nde en iyi yardımcı erkek oyuncu ödülünü aldı. Ayrıca “Leyla ile Mecnun” dizisinde de rol almaktadır.

Dizilerden tanınan Bakü doğumlu Nesrin Cavadzade ise Marmara Üniversitesi Sinema-Tv bölümü mezunudur. “Dilber’in Sekiz Günü” ile Ankara Film Festivali’nde en iyi kadın oyuncu ödülünü aldı. “Güzel Günler Göreceğiz” filmi ile de Antalya Film Festivali’nde en iyi yardımcı kadın oyuncu Altın Portakal ödülünü kazandı.

Not: Afişi hiç beğenemedim.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...