16 Temmuz 2012 Pazartesi

A Happy Event (2011)


Aramızda Bebek Var

Anne: Çocuğu olan kadın, ana, valide, kocakarı, mader, nene, aba. Yavrusu olan dişi hayvan. TDK’nın anne açıklaması bu kadar kısa ve net. Peki annelik kelimelere, cümlerelere, kitaplara sığabilir mi? Başkalarının anlatımıyla ya da görülenlerle annelik anlaşılabilir mi?

Bana denk gelen (soldaki değil) afişi ve ismini görünce romantik komedi sanarak ekran başına geçtiğim Aramızda Bebek Var, derinden etkileyecek bir öyküyle karşıladı beni. Romantizm güzel güzel serpiştirilse de dram ve dram-komedi türü en ideal sayılacak sınıftır. 110 dakikalık Fransa yapımının yönetmeni Remi Bezançon'dur. Senaryo Eliette Abecassis’in otobiyografik romanından Remi Bezançon, Vanessa Portal tarafından uyarlanmıştır. Temmuz başı bizde gösterime giren projenin baş rollerinde Louise Bourgoin, Pio Marmai, Josiane Balasko yer almaktadırlar. Toronto Film Festivali’nde görücüye çıkıp beğeni toplamıştır.


Barbara ve Nicolas birbirine aşık ve çok mutlu geçinen genç bir çifttir. Mutluluklarını bebekle süslemek isteyen çift, Barbara’nın hamile kalmasıyla tüm hayallerine kavuşurlar. Nicolas babalığın heyecanını şimdiden yaşamaya başlarken, Barbara fiziksel ve ruhsal olarak anneliğe geçişte değişikliklerle boğuşmaya çalışır. Doğumla anne ve babalığı gerçek anlamda hissederler.

Öylesine vakit geçirmek için ekran başına oturmayı düşünüyorsanız koltuktan hemen kalkmanızı öneririm. Öykü içine öyle çekiyor ve ister istemez öyle karamsarlığa sürüklüyor ki; bittiğinde “Çocuk yapmasan daha iyi sanırım” moduna girebiliyorsunuz. Oldukça keyifli ve romantik başlayan film, çiftin bebek yapma kararıyla daha da şenleniyor. Tabi bu gayet bilindik bir geçiş süreci. Sonrasında herşeyin dört dörtlük geçmeyeceğini az çok tahmin edebiliyorsunuz. Bununla ilgili pek çok film/dizi seyredip çevremizden de şahit olduğumuz vakalar vardır. Kurgu, türüne göre başarılı ele alındığı için diyaloglarla beraber sürükleyiciliği arttırıyor. Zaman zaman belgesele ufak geçişler herkese hitap edemeyebilir. Fransız yapımlarında aşina olduğumuz bu sahnelerin gerekliliği ise tartışmaya açıktır. Şen şakrak bir hayat sürerken evliliğin çocukla beraber ciddi şekilde sorgulanması en şaşırtıcı durumdur. Temelleri sağlam görünürken, zamanla tuğlaların tek tek çökmesi hem üzücü hem yıpratıcıdır. Seyircinin de üzülüyor olması elbette gerçekçiliğini yani başarısını gösteriyor. Aklınıza sayısız şeyler geliyor. Aşkı, evliliği, bağlılığı, sadakati, aileyi, kişisel özgürlüğü sorguluyorsunuz. Sorgulamanın karakterler üzerinden (özellikle Barbara’nın) yapılması ise senaryonun etkileyiciliğini perçinliyor. Barbara’nın girdiği depresyon belki bazı kesim (veya anneler) tarafından olumsuz eleştiri alabilir. Belki de alınması için bu denli detaylıca işlendi. Sonuçta evliyken bile özgür ve kafasına estiği gibi yaşayan bir karakter, büyük bir sorumluluğun altına giriyor. Üstelik bu sorumlulukta çok yoğun duygu paylaşımı var. “Evli, mutlu, çocuklu” üçgenini bir arada tutturmak pek kolay görünmüyor. Doğum sonrası depresyondan hemencecik çıkabilmek sanırım herkese nasip olmuyor. Tüm bu düşünceleri filmi seyrederken peşpeşe sıralayabilirsiniz.
Fransız yapımlarında pek yabancı olmadığımız görsel teknoloji ve mekan dekor tasarımı bu projede de vardır. Ani yakın çekimler, renk seçimleri öyküye heyecan katıyor. Mekan ve dekor tercihleri özellikle Barbara karakterini yansıtıyor. Yaşanılan ev büyüse bile Barbara’nın ruhsal çöküntüsü azalmıyor. Çekimlerle beraber evi daha küçük, dar, yaşanılmaz halde gösteriyorlar. Seyirci de çekimlerden nasibini alıp, sıkıntı yaşayabiliyor.

1981  Fransa doğumlu Louise Bourgoin, hem eğlenceli hem de hüzün dolu bir karakteri çok başarılı kotarıyor. Aynı zamanda model ve televizyon sunucusu da olan oyuncu, biri TV dizisi olmak üzere 11 projede yer almıştır. Luc Besson’un “The Extraordinary Adventures of Adele Blanc-Sec” ile de umut vaat eden kadın oyuncu Cesar adayı olmuştur. Besson’un tercihi olması zaten umut vaat ettiğini ispatlıyor. İlk kez seyrettiğim biri olarak, karaktere çok yakıştığını düşünüyorum. İnandırıcılığı yüksek tutması en büyük etkendir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...