26 Ekim 2012 Cuma

Comme un Chef (2012)


Afişe baktığınızda filmle ilgili az çok yorum yapma imkanınız bulunuyor. Bazen bu tür afişler işe yaramıyor değil. 21 Aralık’ta Türkiye’de gösterime gireceği planlanan Fransız yapımının yönetmen koltuğunda Daniel Cohen otururken senaryoyu da kaleme alıyor. 84 dakikalık komedinin baş rollerinde Jean Reno, Michael Youn, Raphaelle Agogue yer almaktadır. Film, “The Chef” olarak da bilinmektedir.

En büyük hayali ünlü bir aşçı olup tek tutkusu olan mesleğini doyasıya yapmak isteyen Jacky Bonnot, maddi durumu yeterli olmadığı için ufak çapta işlerde çalışmak zorunda kalır. Tabi aşçılığı bu küçük işlere uymaz ve sürekli tartışmalar sonrasında kovulur ya da istifa eder. Sonunda yıldızlı ünlü şef Alexandre La Garde’yle tanışır. Bu büyük fırsatı değerlendirmeye koyulur; zira La Garde’nin de restoranı çıkmazdadır.

Fransız komedi türünün güzel bir örneğiyle karşı karşıyayız. Zira müziklerinden tutun da oyuncu kadrosu, kurgu, senaryo hepsi birbirinden başarılı ve naiftir. Kafa yormayan, güzel vakit geçirtecek, gülümsetecek bir film arıyorsanız ve de Fransız komedisini seviyorsanız bu film size göre olabilir.

Mekan, dekor, kostüm tasarımları haliyle konunun içeriğine göre mutfak ve restoran ağırlıklı tasarlanmıştır. Görüntü kalitesi ve kamera açıları oldukça berrak ve net olduğundan seyirciyi kendine çekiyor. Senaryo oldukça sade: Hayalinde profesyonel bir aşçı olmak isteyen Jacky’nin bu hayale kavuşma anında yaşadığı serüven! İşin içine Alexandre karakterinin aile, iş, özel hayatını irdelemek de eklendiğinde daha dolu bir öykü haline geliyor. Başarının altında yatan zorluklar, eksiklikler ekran karşısındakine mizahi olarak anlatılıyor. Yıldızlı şef Alexandre bu yıldızları kaparken arkasında hayal kırıklıkları bırakmış; hem de tek tutkusu olan işini yapmak uğruna. Peki değmiş mi? Buyurun siz cevap verin. Jacky karakterinden çok Alexandre’nin irdelenmesi artı puanları toplatıyor. Zira film bittiğinde aklımda daha çok Alexandre vardı. İki baş rol oyuncu var, birbirlerinin önüne pek geçmiyorlar. Diğer yandan, Jacky karakterine derinlemesine dalış yapılmadığı için duygu düşünceleri ekrana yeteri kadar geçmiyor.
IMDB’den 6.5, Rotten Tomatoes’tan da 83 puan almıştır. İkisi arasında ciddi fark bulunsa da ve filmi eğlenceli sınıfa soksam da benim puanım IMDB’ye daha yakındır. Zevkle izlenir, Jean Reno akılda kalır. Tüm bunlarla birlikte “mutlaka seyredin” diye önerilecek, övülecek bir proje değil. Zaten çekilirken hedefin bu olduğunu sanmıyorum. Amacı belli, sonu belli, beklentiler belli. İnsanı şaşırtmıyor, mutlu kılıyor.


1973 Fransa doğumlu Michael Youn, oyunculuğunun yanı sıra bilinen bir şarkıcı, komedyendir. 15 film projesinde yer alan oyuncu, Jean Reno gibi bir üstatla baş rolü paylaşabildiği için oldukça şanslı görünüyor. Komedyenliğini Jacky karakteriyle bütünleştirdiği ve bunun üstesinden geldiği ise aşikar. Karakter hiçbir şekilde sırıtmıyor, yaptığı tüm mimik ve hareketlerle Jacky’e inandırıcı bir hayat veriyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...