10 Ekim 2012 Çarşamba

It Could Happen to You (1994)


Afişi, adı, konusu, oyuncuları dikkat çekici geldiği için seyretmeye koyulduğum It Could Happen to You, keyifli bir 101 dakika geçirtti. Yönetmen koltuğunda Andrew Bergman otururken, senaryo Jane Anderson tarafından kaleme alınıyor. ABD yapımı romantik komedi / dram komedinin baş rollerinde Nicolas Cage, Bridget Fonda, Rosie Perez bulunuyorlar. Hasılat 38 milyon $’dır.

Charlie ne kadar sevilen ve kasabasına bağlı bir polisse, eşi Muriel de tam tersi fakirlikten ve yaşadığı yerden mutsuz olan tatminsiz biridir. Eşinin ısrarıyla loto oynayan Charlie, aynı gün uğradığı kafede garson Yvonne’ye bahşiş bırakacak parası olmadığı için lotodan çıkacak paranın yarısını vereceğini söyler. Yvonne elbette bunu umursamaz ve unutur. Fakat Charlie lotoyu tutturur ve herkesin hayatını değiştirir, kendininkini bile!

 Nicolas Cage’e antipatim olmasına rağmen filmlerini zaman zaman seyretmeyi göze alıyorum. Neyse ki cesaretimi boşa çıkarmadı. Romantik komedi (veya dram komedi) türünde seyredilecek keyifli bir proje olmuş. Mekan, dekor, kostüm detayları karakterlere ve olaylara göre başarılı tasarlanmıştır. Örneğin Charlie’nin karısı Muriel’in kötü karakterini göstermek için rüküş, abartılı makyaj ve kostüm seçilirken, Yvonne’de sade, hafif makyaj tercih edilmiştir. Charlie ve Muriel’in evi bir yandan Muriel’in karakterine göre şatafatlı döşenmişken diğer yandan karı kocanın arasındaki huzursuzluğu simgeleyecek şekilde sıkış pıkıştır, karanlık bir atmosferdedir. Kamera çekimleri, görsellik türüne göre geçer not alır.
Senaryo ilgi çekici bir konuyu ele alıyor. Herkesin yapmaya cesaret edemeyeceği şeyi vicdanının sesini dinleyerek uygulayan Charlie, saf ve temiz yüreği sayesinde seyirciden artı puanı topluyor ve empati kurmayı sağlıyor. Yvonne karakteri için de sanki aynı şey yapılmaya çalışılıyor. Ne yazık ki Charlie gibi bana saf ve temiz biri görünmüyor. Çaresizliği nedeniyle bazı şeyleri kabul etmiş/kabullenmiş olsa da arkada bıraktıklarını unutmamak gerekiyor. Her karakterle empati kurmak imkansız; hatta bazılarının sırf antipatik de olması gerekiyor (Muriel gibi). Diğer yandan, Yvonne masum tarafta gösterildiği için rahatsız ediyor. Muriel karakterine bakacak olursak; sırf Yvonne’ı daha güzel ve iyi niyetli göstermek adına aşırı olumsuzluklar eklenmiş bir kadındır. Fazla abartılı geliyor. Bir karakteri yukarı çıkarmaya çalışmak için diğerini yerin dibine sokmaya bu kadar gerek yok. Muriel’in olduğu sahneler hem çok eğlenceli hem de çok çok yorucudur.

IMDB’den 6.2, Rotten Tomatoes’tan da 71 alan filmin müzik çalışmalarını Carter Burwell ve Joe Mulherin üstlenmektedir. Gelen eleştiriler bir romantik komedi filmi için kafi derecededir. Rotten’ın puanının biraz fazla olduğu aşikar. Tabi kendi türü içinde değerlendirilirse göze batmayabilir. Filmin en büyük artısı oyuncularıdır. Nicolas Cage’e rağmen hepsi karakterleri benimsemiş ve en gerçekçi haliyle oynamışlardır. Tabi Cage’e bakışımı bu bile değiştiremiyor. Pasifliği, mimiksizliği seyrederken beni hep mutsuz ediyor. Bu filmde baş rolü Tom Hanks oynasaydı eminim Rotten Tomatoes’un puanı tam derdim.

Bridget Fonda’nın aileden gelen yeteneği olduğu kesin. 1964 ABD doğumlu aktris, Henry Fonda’nın torunu, Jane Fonda’nın yeğenidir. “Scandal” filmiyle en iyi yardımcı kadın oyuncu Altın Küre ödülünü kazanmıştır. Rol aldığı başlıca projeler ise: “The Godfather Part III”, “Little Buddha”, “Single White Female”, “Jackie Brown”, “A Simple Plan”dır. Soyadından gelen avantajı çok fazla kullanmamıştır. 2001’den beri sinema filmlerinde veya dizilerde rol almamıştır. 1964 ABD doğumlu Rosie Perez ise akılda kalıcı bir performans sergiliyor. Filmdeki en antipatik karakteri çok başarılı canlandırıyor. Karakteri senarist gereğinden fazla abartmış olsa da Perez bunu sorun etmemiş. Oyunculuğun yanında dansçı, koreograf, yönetmen de olan Perez, 20’den fazla sinema filminde ve 20’ye yakın TV projelerinde yer almıştır. Bunların arasında öne çıkanlar ise “Fearless”, “The 24 Hour Woman”, “The Take”, “Go, Diego Go!”, “Lipstick Jungle”dır. “Fearless” ile en iyi yardımcı kadın oyuncu Oscar ve Altın Küre adayı olmuştur.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...