22 Ekim 2012 Pazartesi

The Five Year Engagement (2012)

Uzatmalı Nişanlım

Sizce bu filmi neden seyretmeye karar verdim? Blogu takip ediyorsanız hemen cevaba ulaşabilirsiniz: How I Met Your Mother! J Baş rolde Jason Segel’i görünce orta seviyede olacağını tahmin etmeme rağmen ekran başına koyuldum. Beklentimin daha üstünde çıkması ise ayrıca mutlu etti. 124 dakikalık ABD yapımının yönetmen koltuğunda Nicholas Stoller oturmaktadır. Senaryo ise Jason Segel ve Nicholas Stoller tarafından yazılmıştır. Romantik komedinin baş rollerinde Jason Segel, Emily Blunt, Chris Pratt, Alison Brie yer alıyorlar. Türkiye gösterim tarihi henüz belli değil. Bütçesi 30 milyon $’ken, şimdiden 53 milyon $ hasılat elde etmiştir.

Restoran şefi Tom ve psikoloji dalında akademisyen olmak isteyen Violet birbirini çok seven bir çifttir. Düğün arifesinde Violet’e gelen iş teklifi nedeniyle taşınmak zorunda kalırlar ve düğünü 2 sene sonraya iptal ederler. 2 sene çabucak geçecek görünse de peşpeşe gelen terslikler yakalarını bırakmaz.

Yukarıda yazdıklarımdan belki en göze çarpan filmin uzunluğudur. 124 dakika romantik komedi türü için gereğinden fazla bir zaman dilimi olduğu aşikar. Oysa bu süre hiç sıkmadı. Michael Andrews’in müzik çalışmalarıyla beraber zaman su gibi akıp geçti. Filme direk romantik komedi damgası vurmak ne kadar doğru, emin değilim. Komedi arka planda. Sanırım romantik türü daha yoğun duyguları içerdiği için havayı yumuşatmak adına senaryoda bu gidişat tercih edilmiş. Harika beraberlikler yaşam koşullarıyla insanları tercih yapmaya zorluyor. Kariyer mi aşk mı ikilisi yok ortada. “Kariyerini düşünen aşık bir kadının yanında erkek tercihini nasıl yapıyor?” sorusu var. Bu yüzden konu çok klişe gelmedi. Hatta düşündürücü, sorgulatıcı havası var. Romantik komedilerin nadiren yaptığı bir şey bu. Çiftin arasındaki bağlılık imrendiricidir. Tüm zorlukları yenecek gibi duruyorlar; gitmeler gelmeler ve araya giren soğukluklar hikayenin gerçekçiliğini de gözler önüne seriyor. İzlenebilir bir romantizm havası estiriyor. Komedi tarafına bakacak olursak, genelde karakterlerin sakarlıkları, orta seviyede diyaloglar ve biraz da klişe sahneler bu türü ortaya çıkarmıştır. Rahatsız etmiyor, göze batmıyor. Çevrede bu tür karakterler yanı başınızda bile olabiliyor sonuçta, değil mi?

Karakter detaylandırmaları ise baştaki 4lü için çok nettir. Belki zamanın uzunluğu buna fırsat veriyor. Her birinin iyi veya kötü (size göre tabi) huyları, hayata bakışı, tercihleri sonuna kadar işleniyor. Tom ve Violet içinse empati yapmadan duramıyorsunuz. Herkesin başına gelecek olayları yaşadıkları için bu sürece girmemeniz imkansız gibi.
Mekan, dekor, kostüm, makyaj detayları türüne göre daha özenlidir. Yaşadıkları yere göre seçilen kostümler, ev içi dekorasyon ince ince tasarlanmış. Zaten güzelliği ile ekrana bağlayan Emily Blunt, kostümleri, saç ve makyajıyla ilgiyi kendine çekiyor.

Rotten Tomatoes’tan 64, IMDB’den de 6.3 almıştır. Romantik tarafı ağır basan romantik komediye oranla puanlar yeterli görünüyor.  Komediyi katmak için gidilen yol ve uzun süresi bunu biraz düşürüyor. Gene de keyifle izlediğimi itiraf edebilirim.

Jason Segel komedi, romantik komedi projelerine çok yakışıyor. Mimikleri, hareketleri, tepkileri bunlar için müsait. 1983 İngiltere doğumlu Emily Blunt ise güzelliği dışında başarılı performansıyla filmi keyifle seyretmenizi sağlıyor. Politika camiasında tanınan bir aileden gelen Blunt, “Gideon’s Daughter” serisiyle en iyi yardımcı kadın oyuncu Altın Küre ödülünü almıştır. “The Devil Wears Prada” ile de en iyi yardımcı kadın oyuncu Bafta adayı olmuştur. Öne çıkan projeleri ise şöyle: “Charlie Wilson’s War”, “Sunshine Cleaning”, “The Wolfman”, “Gulliver’s Travels”, “Gnomeo & Juliet”, “The Adjustment Bureau”, “The Muppets”, “Looper”. Her yeni projede merdivenleri hızla çıktığı şüphesiz. Sinema dışında televizyon dizileri ve tiyatro projelerinde de yer alıyor. İşin içine tiyatro girerse performansından artık pek kuşku duymaya gerek yok sanırım. Ne dersiniz?

Not: Afiş, ilişkinin umutsuz vakaya meyilli olduğunu çarpıcı şekilde gösteriyor. Ayrıca adı Türkçe’ye başarılı çevrilen nadir filmlerden J



3 yorum:

  1. belki izlerim kategorisine ekledim bunu da. yani tür için uzunmuş süresi, bu süreyi doldurabilecek materyal var mı içinde merak ettim. :)

    YanıtlaSil
  2. Komedi tarafı zayıf diyebilirim. Romantizm tarafı daha ağır basıyor ve o süre güzel geçiyor. Kısalabilir miydi dersen, kesinlikle olurdu..

    YanıtlaSil
  3. komedisinin ağır basmasını tercih ederdim açıkçası. afişi onu düşündürdü :) ama iyi de olabilir önyargılı yaklaşmayayım

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...