23 Kasım 2012 Cuma

Korku Sineması (2007)

Korku Sineması ve Romeo Juliet kitap ayracım!


Herkesin az çok fikir sahibi olduğu korku türünün bir kitapta toplanması ilgi çekici görünüyor. Harika kapağı da bu merakı arttıran 238 sayfalık kitabın yazarları Colin Odell ve Michelle Blanc’tir. 2011 yılında Türkçe basımı Ali Toprak tarafından kaleme alınmıştır. Kalkedon Yayıncılık’tan çıkan eseri bütün kitapçılarda bulmak mümkün.

20 sayfalık girişinde korku sinemasının ne olduğunu, yapısını, alt türlerini, temalarını, tekniklerini, sansürle bağlantısını okumak ve öğrenmek mümkündür. Korku türünün “Scream” serisinden ibaret olmadığını bu başarılı girişle çözmek çok şey kazandırabilir. Hatta korku filmlerine olan ilginiz bile artabilir.

Giriş bölümünün ardından Avrupa Korku, Amerika Korku, Asya Korku, Okyanusya Korku adında 4 ana başlıkta coğrafyaya göre korku sinemasının anlatımı vardır. Her coğrafyaya göre korku türünün ne zaman, nasıl, hangi temalar üzerinden geliştiği tek tek açıklanmaktadır. Hatta bu coğrafyaları ülkelerine bölerek daha derinlemesine bilgiler içermektedir. Sonuçta sinema sanatının gelişmesi bir ülkenin o anki siyasi, ekonomik, sosyal durumuyla da bağlantılıdır. Bu yüzden aynı kıtada olunsa dahi bu koşullar ülkeden ülkeye değişiklik gösteriyor ve sinemaya bakış açısı değişiyor.

Kıtalara göre ayrılan ülke sinemaları ise şöyle:

Avrupa: - İngiliz – İtalyan – Fransız – Alman – İspanyol
Amerika: - Kuzey Amerika ve Kanada – Orta ve Güney Amerika
Asya: - Japon – Hong Kong – Kore – Hindistan
Okyanusya (Avusturalya)

Ülke projelerinden önemli örnekleri de listelemesi en büyük artılardandır. Mesela beğendiğiniz ve takip ettiğinizi düşündüğünün bir ülkenin sinema projelerinden hiç bilmedikleriniz bir anda göz önüne çıkabilir. Bu listenin sonrasında bazı filmleri daha detaylıca işlenmesi ise ayrı bir lezzet veriyor. Bazı filmlerden aktarılan kareler de kitaba renk veriyor.

Son 2 sayfadaki kaynakça ise korku sinemasını daha fazla araştırmak isteyenler için biçilmiş kaftandır. Az da olsa ilgi duyuyorsanız mutlaka göz atmalısınız!


7 yorum:

  1. kapağı güzelmiş kitabın :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de ilk önce kapağına tutuldum, sonra sayfaları karıştırıp aldım :)

      Sil
  2. İşte kitap budur.Hemen alıyorum paylaşım için çok teşekkürler :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim ne demek, umarım beğenirsin okuduğunda :)

      Sil
  3. 1 hafta önce sipariş etmiştim yeni geldi. okumaya başladım. iyi bir kaynak kitap kesinlikle :)

    YanıtlaSil
  4. evet başladım güzel gidiyor :)

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...