25 Aralık 2012 Salı

Yavuz Turgul Sinemasını Keşfetmek (2011)

Yavuz Turgul Sinemasını Keşfetmek (ve M. Brando ayracım)


Türk sinemasında her daim takdir ettiğim, projelerini seyretmeye doyamadığım Yavuz Turgul’u, daha yakından tanımak amacıyla kitabı görür görmez sinema kitapları arşivime ekledim. 274 sayfalık kitap, 2011 yılında Kırmızı Kedi Yayınevi’nden çıkmıştır. Âlâ Sivas da Yavuz Turgul’la ilgili yazıları derlemiştir. Türk sinemasının bu önemli insanını ve sinemasını merak ediyorsanız mutlaka okumalısınız; asla pişman etmiyor!


Tam 12 adet yazı (makale + inceleme + röportaj) Yavuz Turgul’u ve sinemasını o kadar güzel anlatıyor ki, kitabın başlığı ancak bu kadar etkili olabilirdi. Yazıların başlığı kitapla ilgili size yeteri bilgiyi sunuyor:

Yaşayan Filmlerin Unutulmaz Yönetmeni (N. Aysun Akıncı Yüksel, M. Çağatay Tok)
Arzu Film’de Bir Senaryo Yazarı (Âlâ Sivas)
Güçlü Kadın Denemesi: Fahriye Abla (Zeynep Çetin Erus)
Yavuz Turgul Sinemasında Kahraman (Hakan Erkılıç, Senem Duruel Erkılıç)
Yavuz Turgul Sinemasında Mekan: Pavyonlar (Canan Uluyağcı)
Yavuz Turgul Sinemasında Karakter Analizi ve Oyuncu Yönetimi (Nergiz Karadaş)
Yavuz Turgul Sinemasında İki Farklı Kaynak: Şiir ve Resim (Fatma Okumuş)
Eşkıya Kente İndi (Şükran Esen)
Bir “Auteur-Yıldız” Olarak Yavuz Turgul (Zeliha Hepkon)
Sinema Yazarlarından Görüşler: Yavuz Turgul (Alin Taşcıyan)
Giovanni Scognamillo ile Yavuz Turgul Sineması Üzerine Görüşme Notları (Âlâ Sivas)
Yavuz Turgul ile Görüşme (Âlâ Sivas, Zeliha Hepkon)

6 sayfalık filmograf, sonrasında da yazarlar hakkında kısa özet kitabı harika tamamlıyor. Tüm bu yazılarda Yavuz Turgul’un hayatını detaylıca öğrenebilir, Turgul’un sinema anlayışını, sinemaya bakışını keşfedebilirsiniz. Hatta önemli filmlerini detaylıca irdeleyebilir; karşılaştırma yapabilirsiniz. Bir kaç yazıda bu karşılaştırmaları görmek zaten mümkündür. Turgul filmlerinde vazgeçilmeyen ögelere, mekanlara, konulara göz atarken Yavuz Turgul dendiğinde akla gelen ilk isim Şener Şen tutkusunu da okuyabilirsiniz. Kitapla ilgili çok detaylı bilgi vermeye gerek yok aslında. Her sayfası altın değerinde. Bu önemli bilgileri toparlayan, derleyen ve bize sunan Âlâ  Sivas’a selamlar olsun, teşekkürü borç bilirim.

Not: Yavuz Turgul'la yapılan bir görüşme bile var içinde. Yavuz Turgul'u kendi ağzından dinleme (okuma) keyfini yaşatıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...