6 Şubat 2013 Çarşamba

Paranorman (2012)


En iyi animasyon Oscar adayı olan Paranorman, komedi-korku-macerayı bir arada seyirciye sunuyor. 92 dakikalık projenin yönetmen koltuğunu Sam Fell ve Chris Butler paylaşıyorlar. Senaryo da Butler’a ait. Seslendirmelerde ise Kodi Smit-McPhee, Tucker Albrizzi, Anna Kendrick, Casey Affleck isimleri göze çarpıyor. Türkiye’de 19 Ekim 2012’de 3D özelliğiyle gösterime girmişti. 60 milyon $ bütçesine karşılık 105 milyon $ hasılat elde etmiştir.

10 yaşlarındaki sevimli Norman, ölen insanların ruhlarını görmektedir; buna babanesi de dahildir. Ailesi başta olmak üzere tüm çevresi Norman’ı asosyal ve sorunlu bir çocuk kabul eder. Ta ki kasabayı zombiler basana kadar! Zombilerle beraber yüzyıllardır süre gelen lanet kasabanın üzerinde dolanmaya devam eder. Tüm bunlarla başa çıkabilecek tek kişi ise Norman’dır.

Bu senenin animasyonlarını seyrettikçe insanın kendini bu türe kaptırası geliyor. Stop motion tekniği Tim Burton adını hatıra getirse de tekelinin onda olmadığı tekrar su yüzüne çıkıyor. Evde dublajlı olarak seyrettiğimden 3D ve seslendirmeyle ilgili yorum yapamıyorum. Sadece diyebileceğim Türkçe dublajın başarılı olduğudur. Teknik detaylarda çoğu rakibini aşıyor. Stop motion bunun başında geliyor zaten. Sadece Norman karakteri için bile 8000 adet yüz minyatürü yapılmış. Norman’ın kilolu kadın öğretmeninin sallanan kolları beni hayli güldürdü. Yüzlerdeki mimik, kas hareketleri, gölgelendirmeler ise harikaydı. Gerçekçiliği üst seviyede tutuyor. Kamera açılarını ve renk tonlarını çok etkileyici buldum. Konu, korku gerilim komedi macerayı bir arada barındırırken renkler gereğinden fazla canlı, neşeli kullanılmamış. Sahnelere ve olaylara göre kontrast ayarları değişiyor ve sizi öykünün içine doğal haliyle çekiyor.
Senaryoda zor bir tezatlık ele alınıyor. Sıklıkla rastladığımız iyiler ve kötüler, Paranorman’da sanki yer değiştirmişler. İnsanlar bir nevi kötü, ölüler ise aksine iyiler. Ölüleri kötü gösteren ise insanlardır. Bu da bir bakıma ön yargıların kırılması gerektiğinin mesajını veriyor. Üstelik bunu da epey keyifli aktarıyor. Gerçeği bilmeden, araştırmadan önümüze setler kurmamalıyız. “Karşımızdakini görünüşü veya hareketleriyle değerlendirip ona sırt çevirmemeliyiz” de ikinci mesaj olarak kayıtlara alınabilir. Gerçi bu salıklar çocuklar için görünebilir lakin Paranorman’ı küçük yaştakilerin izlemesini pek tavsiye edemeyeceğim (Yaş sınırını iyi belirlemek gerekir).

Rotten Tomatoes’tan 87, IMDB’den de 7 puan almıştır. Gelen eleştirilerin hemen hepsi gayet olumludur. Sadece Oscar ve Bafta adaylığını belirtmiş olsam da dünya çapında pek çok adaylığa layık görülüp ödülleri de kapmıştır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...