1 Şubat 2013 Cuma

Raising Helen (Helen ile Büyümek) (2004)

Helen ile Büyümek

Helen ile Büyümek, seyretmekten keyif aldığım romantik komediler arasındadır. Dram komediye de girdiği için sanırım bu etkiyi yaratıyor. Elbette Kate Hudson’ın ışığı en önemli sebeptir. 119 dakikalık ABD yapımının yönetmenliğini Garry Marshall üstleniyor. Kendisini “Pretty Woman”, “Runaway Bride”, “The Princess Diaries”, “The Princess Diaries 2”, “Valentine’s Day” gibi romantik komedilerden hatırlayabilirsiniz. Senaryoyu Jack Amiel ve Michael Begler kaleme alıyor. Oyuncu kadrosu ise hiç fena değil: Kate Hudson, John Corbett, Joan Cusack, Hayden Panettiere, Spencer ve Abigail Breslin, Helen Mirren, Felicity Huffman. 50 milyon $ bütçeye karşılık 50 milyon $ hasılat yapması seyircilerin benle hem fikir olmadığını gösterse de kulak ardı etme niyetindeyim.

Helen, bir mankenlik ajansında yönetici asistanlığı yapmaktadır; hayali ise model menajeri olmaktır. Kariyeri çok parlaktır; gündüz yoğun tempoda çalışırken geceleri de mankenlerle ve arkadaşlarıyla barlarda, defilelerde zaman geçirmektedir. Tüm bu ihtişamlı hayat, ablası ve eniştesinin ölüm haberiyle yerle bir olur. Bir kız kardeşleri daha olmasına rağmen ölen ablası ve eniştesi 3 çocuklarını Helen’e bırakır. Helen’in yaşamı ise aile ve çocuk bakmaya hiç uygun değildir. Birinden birini seçmek zorundadır.

Yönetmen koltuğunda romantik komedilerin usta yönetmeni otururken, baş rolde de Kate Hudson varken projeden keyif almak imkansızlaşıyor. Mekan, dekor, kostüm tasarımları türüne göre başarılıdır. Zaten bir ayak mankenlik ajansında olunca kostüm ve mekan ilgi çekiyor. Helen’in yaşadığı ev bekar evi mantığından aile evine geçişi gösteriyor. Aradaki farkı ablasının evinin dekorundan anlamak da mümkün. Canlı renklerin kullanılması, görüntünün temizliği artıları topluyor. Müzik çalışması da türe göre gayet tatmin edicidir.

Senaryoya gelindiğinde ise beklentinizi yüksek tutmadan ekran başına geçip çok irdelemezseniz vasat üstü olduğunu kabul edebiliriz. Zira anne baba ölümünden sonra sonu tahmin etmek hiç de zor değil. Herhangi bir sürprizle karşılaşılmıyor. Öyküye yeni katılan karakterlerin de gidişatını, hangi karakterlerle nasıl bir ilişkiye gireceğini biliyorsunuz. Diğer taraftan, yan öyküler ilave edip hedeften sapmaması ve konuyu dağıtmaması artı noktalarındandır. Senaryo sadece Helen üzerine kuruludur ve zamanı doldurmak için kaçamak sahnelere yer verilmemiştir.
IMDB 5.8, Rotten Tomatoes da 23 vermiştir. Haksızlık edildiğine eminim. Eleştiri ise senaryo kaynaklıdır. Fazla dizi havasında olduğu söyleniyor. Sinema açısından bakılırsa, doğruluk payı var. Sinemaya gidip daha büyük beklentiler içerisinde seyretseydim belki ben de beğenmezdim. Lakin hep evde seyrettiğim için puanım her iki siteden daha yüksekte kalıyor.

2004’ün oyuncu kadrosundaki çocuklar büyüdü ve oldukça ünlü isimler haline geldiler. Başta da Abigail Breslin var! Helen ile Büyümek’teyken henüz 8 yaşında olan oyuncu, en genç Oscar adaylarından da biri (“Little Miss Sunshine”) ünvanını kazanmıştır. Şimdiden 30’a yakın filmde ve 6 televizyonda projesinde yer almıştır. Başarısından şüphe edilmeyecek kadar yeteneği var. Ablası rolündeki Hayden Panettiere ise henüz 15 yaşındayken (yani yaşını oynuyormuş) filmde yer almıştır. 50’den fazla sinema ve dizide rol alıp, “Heroes” dizisi ile ününe ün katmıştır. Joan Cuscak, Helen Mirren, Felicity Huffman’a ise yazılması gereken cümleler buraya sığmaz sanırım. Filmin çıtasını hayli yükseltiyorlar. “Keşke Hudson’a başka bir aktör eşlik etseydi” demeden geçemeyeceğim. Zira Kate Hudson’ı ne kadar beğendiğimi "Something Borrowed"filminde belirtmiştim. Onu yakalayıp taşıyabilecek bir rol arkadaşı gerekirdi.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...