14 Şubat 2013 Perşembe

Rebelle (Savaş Cadısı) (2012)

War Witch - Savaş Cadısı

Yabancı dalda Kanada’nın Oscar adayı War Witch, izlemeye değecek etkili bir dramı ele alıyor. Türkiye gösterim tarihi belirsiz (12. Uluslararası Bağımsız Filmler Festivali'nde var) olan 90 dakikalık projenin yönetmen koltuğunda oturan Kim Nguyen, senaryoyu da yazmıştır. Fransızca dilinin kullanıldığı projenin baş rollerinde Rachel Mwanza, Serge Kanyinda, Alain Lino Mic Eli Bastien yer alıyorlar. 3,5 milyon $ bütçeli film, 62. Berlin Film Festivali’nde Altın Ayı için yarışmıştır. Baş rol oyuncusu Rachel Mwanza en iyi kadın oyuncu Gümüş Ayı ödülünü almıştır.

12 yaşlarındaki Komona, Afrika’daki köylerine yapılan bir baskında anne babası başta olmak üzere herkesi kaybeder. İsyancıların ele başı Komona’yı “savaş cadısı” ilan eder ve kimse ona dokunamaz. Komona bir iki yılda zorla savaşçı olur, elinde silahla dolaşıp insanları öldürür. Çetesinde ona yardımcı olan tek kişi 15 yaşındaki bir çocuktur; Komona’yla evlenmek ister. Lakin çeteden kurtulup yuva kurmak hiç de kolay olmayacaktır.

Savaş Cadısı, Afrika’nın belli bir bölgesinin ezgilerini, kültürünü, gelenek göreneklerini bize sunuyor. Üstelik bunu 12 yaşındaki karakterin gözüyle yapıyor. Çocuk aklıyla yaşadıklarına yorumlar katıyor, gerçeği hayal dünyasında yaratıp düşüncelere dalıyor. Hayli sert geçen çatışmalar, vahşet, şiddet, çocuk istismarı onun gözüyle ve yüreğiyle ılımlı bir hava alıyor. Her ne kadar yaşananların ağırlığını bilseniz de yüzüne tokat gibi çarpmıyor. Yönetmenin bu tercihi filmi daha seyirlik kıvama getiriyor. Duygu yüklü sahneleri bazen içinizi burkuyor. Kurgu genel olarak başarılı ele alınıyor. Anlatılan hikayedeki hedef, hiçbir zaman sapmıyor ve kafa karıştırmıyor. Komona her daim baş rolde; yan karakterler de onu besliyor. Farklı kültürdeki öyküleri izlemenin lezzetini tadabiliyorsunuz. Mekan, dekor, kostüm yöreye göre tasarlanmıştır. Sırıtan, rahatsız eden bir obje görünmüyor. Belki de o yörenin yabancısı olduğum için çok ayırt etme yetisine sahip değilim.
Rotten Tomatoes’tan 90, IMDB’den 7 puan almıştır. IMDB puanı daha gerçekçi duruyor. Oscar adaylığında “Amour”dan dolayı şansı pek olmadığı aşikar. Zira “Amour” olmasa dahi “A Royal Affair”i geçmesi güç. Baş roldeki Rachel Mwanza’nin performansı göz dolduruyor. Bu yaşında Oscar adayı bir filmde göze çarpması kariyerinin hızla ilerleyeceğinin ispatıdır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...