22 Nisan 2013 Pazartesi

The Odd Life of Timothy Green (Timothy Green'in Sıradışı Yaşamı) (2012)

Timothy Green'in Sıradışı Yaşamı

Afişi ve ilgi çekici konusuyla koltuğa oturtan Timothy Green’in Sıradışı Yaşamı, Mart 2013’te Türkiye'de gösterime girmişti. Yönetmen koltuğundaki Peter Hedges, Ahmed Zappa’nın hikayesini uyarlıyor. 100 dakikalık dram komedi, fantastik türündeki projenin baş rollerinde Jennifer Garner, Joel Edgerton, Camerton C.J. Adams yer alıyorlar. ABD yapımının 25 milyon $ bütçesine karşılık 52 milyon $ hasılatı vardır.

Oldukça mutlu evliliğe sahip Cindy ve Jim Green çiftinin tek eksiği çocuktur. Ne yazık ki tıp onlardan yana değildir. Gene çocuk sahibi olamamanın hüznünü yaşadıkları bir gece, bahçeye bir kutu gömerler. Kutunun içinde çocukları olsaydı hangi özelliklere sahip olmasını istedikleri yazılıdır. Aynı gece Timothy adlı sevimli bir çocuk evlerinde belirir!

Genlerde mi vardır yoksa ülke şartlarından mı alışığız bilmiyorum; film komedi veya gerilim değilse mutlaka drama meyilli olmasını bekliyorum. Dram komedi türündeki her filme geçer not veremiyorum. Sanki hep arada kalan bir tür gibi; ne gülebiliyorsunuz ne de dramı derin derin yaşayabiliyorsunuz. The Odd Life of Timothy Green de böyle arada derede kalıyor. Buram buram aile kokan filmde sevgi, bağlılık, çocuk özlemi bol miktarda önümüze sunuluyor. Güzel dersler de veriyor. Çocuk istemekle gerçekten anne baba sıfatını kazanmaya hazır olmak aynı kategoriye girmiyor. Tabi anne baba olmaya da hazırlanamaz insan. Yaşamadan öğrenileceğine pek inanmıyorum. Senaryo kafada böyle soru işaretleri bırakıyor. Evlatlık yerine fantastik bir boyut katarak Timothy’nin hayatlarına girme düşüncesi hoşuma gitti. Filme renk ve heyecan veriyor. Diğer yandan, herkesin olaylara güllük gülistanlık yaklaşması, kötü şeyleri düşünmemesi filmin fantastik boyutunu daha yukarı çıkarıyor. Zaman zaman “Gerçek dünyanın böyle olmadığını biliyoruz, siz de gerçekçi olsanıza!” demeden edemedim.
Mekan, dekor, kostüm detayları türe göre fena değil. En çok Cindy ve Jim’in evi hoşuma gitti. Tenha bir yerde olması ürkütücü lakin Timothy’nin hayatlarına girmesi için bu tenhalık gerekiyor zaten. Kamera açıları, renk ve kontrast ayarları, gölgelendirme filmin seyirliğine göre orta düzeydedir. Tabi Timothy’nin geliş sahnesi tüm bu detayların doruk noktasına çıktığı andır!

IMDB’den 6.4 alan filme gelen eleştiriler orta hallidir. Senaryo kendini orta seviyede idare etse de oyuncular ve senaryonun genel mantığı yüksek not verilmesini engelliyor. Jennifer Garner bana hep orta düzey rollerin insanı gibi geliyor. Farklılık yaratıp akıllara kazınacak performansı sergileyemez gibi sanki. Bu tür filmlerde iyi fakat fazlası zorlama olabilir. Jennifer Garner’ın rolü önce Sandra Bullock’a teklif edilmiş. Bullock kabul etseydi filmin çıtası yükselir miydi? Kesinlikle evet! “Warrior” filmiyle akıllara kazınan Joel Edgerton ise baba rolünde gene orta düzeyde bir performans sergiliyor. Aslında çok öne geçecek karakterler yok ortada. Oyuncuların kendini gösterememe sebebi de bu. Tabi CJ Adams’ın sevimliliğine ve filme kattığı renge diyecek söz yok.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...