28 Haziran 2013 Cuma

Identity Thief (Kimlik Hırsızı) (2013)

Kimlik Hırsızı
Konuya göz attığınızda çıtır çerezlik bir komedi filmi olduğunu fark etmek çok kolay. Mayıs’ta gösterime giren Kimlik Hırsızı’nın yönetmenliğini Seth Gordon yaparken, senaryosunu da Craig Mazin üstleniyor. 111 dakikalık ABD yapımının baş rollerinde Melissa McCarthy, Jason Bateman, Amanda Peet, Jon Favreau yer alıyorlar. 35 milyon $’lık bütçesine karşılık 174 milyon $ hasılat elde etmesi ise filmi seyretmek için tetikliyor.

İki kızı ve hamile eşiyle mutlu hayat süren Sandy Patterson, bir gün Florida’daki bir spa merkezinden aranır. İsim yanlışlığı olduğunu açıklar. Benzer durumla tekrar karşılaşır ve sonrasında dolandırıcılıkla suçlanır. Sandy’nin adını kullanarak gününü gün eden Diane tüm suçları işler ama bir türlü yakalanamaz. İş Sandy’e düşer ve Diana’yı bulmak için yola çıkar.

Afişe göz attığınızda Diane’nin muzurla masum arası yüzü, Sandy’nin de çaresiz ifadesi filmi özetliyor. Mekan, dekor, kostüm detayları komediyi öne çıkarmak adına hayli renkli tasarlanmış. Özellikle Diane’nin kostümleri, makyajı, saçı, evi tüm dikkatleri üzerine çekiyor. Diane’ye zıt olarak Sandy gayet doğal, sıradan insan sınıfına koyuluyor. Kıt kanaat geçinen, buna rağmen ailesinde huzur bulan, iş yerinde ikinci sınıf muamelesi gören bir adamdır. Hayatını geri almak uğruna tüm iyi niyetine rağmen Diane ile türlü maceralara girer. Diane, Sandy’i yoldan çıkarırken Sandy de Diane’yi yola getirmeye çalışır. Yol filmleri listesine girerken 111 dakika adeta 130-140 dakika kadar uzun geliyor. O kadar çok vadireler atlatıyorlar ki bir süre sonra gına geliyor. Sırf yol komedisine aksiyon eklemek için küçük küçük hikayeler ekleniyor ve tam bağlantıyı yakalamaya çalışırken yeni birisi çıkıyor. Asıl konu gayet yeterliyken bu küçük öykülere gerek yok diye düşünüyorum. Zira Diane karakteri yeteri kadar renkli ve dolu dolu malzeme çıkaracak türden.
Ana karakter Diane, filme yaptığım olumsuz eleştirilere rağmen çok başarılı. Başlarda nefret edilecek karakterden zamanla “anlaşılabilir” karaktere dönüşü çok güzel işleniyor. Diane’yi seyrederken ön yargıları bir kenara bırakmak gerektiği mesajını alıyorsunuz. Gene de varlığına katlanmak hiç kolay değil. Renkli, sempatik, kurnaz, yaratıcı, doğuştan bir tiyatrocu adeta! Bu denli zenginlik varken kafasını tamamen dolandırıcılığa yönlendirmesi haksızlık geliyor. Geçmişini öğrenince ve asıl isteğinin ne olduğunu anlattığında hafif bir vicdan azabı çekmiyor değilsiniz. Tabi Sandy’nin hayatını kaydırma aşamasına getirdiğini düşünürsek arada kalabiliyorsunuz.

Rotten Tomatoes’tan 20, IMDB’den de 5.6 alan filme gelen eleştiriler olumsuza daha yakındır. 111 dakika geçer mi? Evet, üstelik türünü başta kabul ederseniz keyif bile alınıyor. Lakin genele irdelediğimizde senaryodaki fazlalıklar, kurgudaki kopukluklar, karakter sayısının fazlalığı  eksi puanları getiriyor.

Filmi izlenir kıvama getiren Melissa McCarthy, 1970 ABD doğumludur. Oyunculuğun yanında komedyenlik ve yazarlık tarafı da öne çıkıyor. “Bridesmaids”le en iyi yardımcı kadın oyuncu Oscar ve Bafta adayı oldu. 25’ten fazla sinema projesinde; “Gilmore Girls” dahil 10 tane de TV projesinde yer aldı. Mimik, hareket, karakter değişimi konusunda gerçekten çok yetenekli. Komediye yatkın oluşu, vücudunu bu yönde kullanması nice komedi filmlerinin aranan ismi olmak için fırsat yaratıyor. Jason Bateman’a bakarsak; daha önceki filmlerden çok farklı bir karakter ve yetenek sunmuyor.


1 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...