22 Kasım 2013 Cuma

Mr. Morgan's Last Love (Son Aşk) (2013)

Son Aşk
Ekim’de Türkiye’de gösterime giren Son Aşk’ı, gecikmeli de olsa Michael Caine için seyrettim. 116 dakikalık dram, dram komedi, Almanya, Belçika, Fransa ve ABD yapımıdır. Yönetmenliği üstlenen Sandra Nettelbeck, Fransız Francoise Dorner’ın romanından senaryoyu uyarlamıştır. Michael Caine’e Clemence Poesy, Justin Kirk, Jane Alexander, Gillian Anderson eşlik ediyorlar.

Paris’te yalnız bir yaşam süren Amerikalı Matthew Morgan, bir süre önce eşini kaybetmiştir. Büyük aşkla bağlı olduğu eşinin ölümü, onun Paris’ten gitmesini engellemiştir. Gayet sıkıcı günlerin ardı arkası kesilmezken bir gün dans eğitmeni Pauline’le tanışır. Genç kız yalnızlığını Matthew’le, Matthew de yalnızlığını Pauline’le giderir, sıkı arkadaş olurlar. Ta ki Matthew’in intihar girişiminden sonra çocukları Paris’e gelene kadar!

Şansa peş peşe iki Michael Caine filmi bloga denk geldi. Değişmeyen tek şey ise onun ekranda harikalar yaratmasıdır. Filmi neredeyse tek başına alıp götürüyor. Yeteneğini kıskanmamak mümkün değil. Matthew karakterine karşı şefkat, acıma, sevgi gibi duyguları beslemenizi sağlıyor. Pauline’e ne gözle baktığını anlamakta zaman zaman sıkıntı çekilse de bu yaşlı ve yalnız adama kızmıyorsunuz, kızamıyorsunuz. Zira örneğini çokça gördüğümüz, duyduğumuz, belki de yaşadığımız sevgi yoksunu babalardan biridir. Doğruları o bilir, güya sevgisini gösteremez, kuyruğu her daim dimdiktir! İş yaşlanıp yalnızlığı tadınca değişir elbette. Ne yazık ki çocukları arasındaki uçurum öyle büyümüştür ki toparlamak mümkün değildir. Bu hikaye gayet bilindik olduğu için seyirciyi biraz sıkabiliyor. Zira filmin gidişatını kolayca anlayabiliyorsunuz. Hatta bazı sahnelerde replikler bile baloncuk halinde kafanızda belirebilir. Filmin en zayıf noktası da senaryoyu işaret ediyor.
Yönetmen koltuğuna baktığımızda senaryodan çok daha iyi iş çıktığı kesin. Paris’in çarpıcı manzaralarını bolca kullanmış. Neyse ki Eyfel Kulesi gereksizce sahnelere katılmıyor da Paris’in ondan ibaret olmadığını görebiliyoruz. Kafeleri, parkları, sokakları net ve temiz görüntüyle sunuluyor. Renk ve kontrast ayarları senaryonun aksine hayli başarılıdır. Ayrıca Matthew’in az ışık alan evi ve düzeni karşısında Pauline’in az eşyalı, karışık evi karakterlerin ruh halini ortaya koyuyor. Detaylara dikkat edilmesi dram açısından artı puan kazandırıyor.

IMDB’den 6.7 almıştır. Michael Caine’e övgüler her daim az kalacağı için diğer oyunculardan bahsetmekte fayda var. 1982 Fransa doğumlu Clemence Poesy, tiyatro, TV ve sinema projelerinde yaşına oranla hayli yer almıştır. Onu “Harry Potter”da Fleur Delacour olarak seyretmiştik. Ayrıca “In Bruges”, “127 Hours”, “The Silence of Joan” filmlerinde de rol almıştır. Michael Caine’nin karşısında daha etkili bir oyuncu olmasını tercih ederdim. Hayalimdeki Pauline’i sanki canlandıramadı veya mimikleri, bakışları yeterli gelmedi. Justin Kirt ve Gillian Anderson ise yan rollerde Poesy’den çok daha etkiliydiler.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...