15 Mart 2014 Cumartesi

The Spectacular Now (Şu An Muhteşem) (2013)

Şu An Muhteşem
Türkiye gösterim tarihi henüz belli olmayan 2013 yapımı Şu An Muhteşem, aile sorunları yaşayan gençlerin dram komedisini ele alıyor. 95 dakikalık ABD yapımının yönetmenliğini James Ponsoldt üstleniyor. Senaryo Scott Neustadter tarafından kaleme alınırken baş rollerde Miles Teller, Shailene Woodley, Brie Larson, Kyle Chandler’i seyretmek mümkün. 2.5 milyon $’lık hasılatına oranla şimdilik 7 milyon $ hasılat elde etmiştir.

Lise hayatının son dönemine giren Sutter, yaşadığı yerden, hayatından, geniş arkadaş çevresinden ve popülaritesinden memnun biridir. Kasabadan ve yükselemeyecek olduğu işinden ayrılmaya ise hiç niyeti yoktur. Her şey onun için harika gitmektedir. Ta ki kız arkadaşı onu terk edene kadar! Büyük şok yaşayan Sutter, kendini bir anda Aimee’nin yanında bulur. Sutter’ın aksine sessiz sedasız okulda dolaşan, çalışkan Aimee, kolej hayali kurup geleceğini planlama derdindedir.

The Spectacular Now, tavsiye edilmesine rağmen klasik bir Hollywood gençlik filmi edasıyla ekran başına oturtan, sonrasında da sade senaryosuna rağmen samimiyetine inandığım bir film çıktı. Okulun popüler erkeği ve çalışkan sessiz kızı beklenmedik bir anda karşılaşıyor. Zaten kız oğlanı tanıyor da oğlanın ondan haberi yok. Bu iki kişinin arasındaki ilişki, ön yargının hayatımızda ne kadar yer kapladığının farkında olmadığımızı gösteriyor. Diğer yandan, mesaj verme kaygısı yaşamıyor. Hayli sakin ilerliyor. Çılgın gençlerin partileri yerine gerçek hayatta yaşanacak ilişkileri, diyalogları içeriyor. Aileler arasındaki problemler, idealler sıklıkla gündeme geliyor. Anne babaların davranışlarının gençler üzerindeki etkisine de zaman zaman yer veriyor. Özellikle liseden üniversiteye geçiş döneminde gençlerin sıklıkla sorguladığı "Önceliğim nedir, istediğim nedir?" gibi çelişkiler farklı karakterlerle konuşlandırılmıştır. Hayata yön vermenin zorluğu arasında, aile desteği görmek/görememek geleceği hayli etkileyebiliyor! Film, size bunu yumuşak geçişlerle sunuyor.
Karakter detaylandırmalarına gelince, Sutter da Aimee de yeniden yaratılan karakterler değiller. Pek çok filmde/dizide gördüğümüz, gerçekte karşımıza çıkan insanlardan. Anne babaları, arkadaşları, çevreleri de gayet bilindik karakterlerden oluşuyor. Senaristin asıl amacının zaten bu olduğu belli. Yenilik yaratmak değil, olanı sade ve samimi şekilde aktarmak istiyor. The Spectacular Now, mutlaka izlenmesi gereken filmlerden biri değil ancak izlendiğinde keyif verecek bir dram komedidir.


IMDB’den 7.3, Rotten Tomatoes’tan 92 almıştır. Bağımsız film festivallerinde ödülleri toplasa da her iki sitenin puanın yüksek olduğunu düşünüyorum. “The Descendants”ın Alex’i 1991 doğumlu Shailene Woodley, hem güzelliği hem de doğallıyla Aimee karakterine çok yakışıyor. Alex kadar Aimee karakterini de seyirciye sevdiriyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...