31 Mart 2014 Pazartesi

The Truth About Emanuel (2013)

Amerika’da Ocak’ta gösterime giren, Türkiye’de ise belirsiz görünen The Truth About Emanuel, baş rollerindeki kadın oyuncularıyla dikkat çekiyor. Yönetmenliğini, senaristliğini Francesca Gregorini’nin üstlendiği 96 dakikalık filmin kadrosunda Kaya Scodelario, Jessica Biel, Alfred Molina ve Frances O’Connor yer alıyorlar. Dram gerilim türündeki ABD yapımı, “Emanuel and the Truth About Fishes” olarak da biliniyor.

Emanuel sorunlu bir dönem geçirmektedir. Yalnızlığı, ailesine olan mesafesi onu bu sorundan çıkmaz duruma getirir. Bir gün yanındaki eve bebekli, yalnız bir kadın taşınır. Yeni komşu Linda, Emanuel’in bebeğe bakıcılık yapmasını ister. Linda’yı ölen annesine benzeten Emanuel, anlam verilemeyecek şekilde aileye bağlanır ve herkese karşı onları korumaya başlar.

Dram gerilim türü olarak sinemaseverlere yansıtılsa da dram ağırlıklı ilerleyen ve bu yönde Sundance Film Festivali’nde aday olan The Truth About Emanuel, sizi Linda ve Emanuel’in yaşadığı sorunlarla kendine çekiyor. Yönetmenlik adına yeterli başarı yakalanamamış. Gene de hikayenin derinliği sizi ekrana bağlayabilir. Emanuel’in annesizlik sorunu, Linda’nın bebeğine düşkünlüğü ve zamanla gerçeklerin ortaya çıkışı anneliği, annesizliği farklı bir boyutta aktarıyor. Emanuel’in babası ve üvey annesi ne kadar yakın olmaya çalışsalar da araya istekli şekilde mesafe koyması, tanımadığı bir insanı korumaya alması; ondaki annesizliği bastırmaktan kaynaklıdır. Her iki kadının yaşadığı acı aynı. Bunu zamanla fark etmeleri ve seyirciye anlatılması ilgi çekici yönlerden biridir.
Karakter detaylandırmalarında baş roldeki karakterler tekrar öne çıkıyorlar. Emanuel asi bir ergen kız görüntüsünde olsa da yaşadığı acı öyle derin ki zamanla empati kurabilirsiniz. Linda ise Emanuel’in mi sorunlu yoksa kendisinin mi sorunlu olduğu konusunda seyirciyi sıklıkla oyuna getiriyor. Emanuel'in babası ve üvey annesi yan karakterler olarak filmi kuvvetlendiriyor. Erkek arkadaşı ise filme sadece dakika kazandırıyor. Ne Emanuel karakterini besliyor, ne de hikayeyi.

Eksik yönlerine değinecek olursam; mekan, dekor, kostüm tasarımı tamamen özensizdir. Mezar ve su sahneleri dışında aklımda çok kalıcı anlar kalmadı. Renk ve kontrast ayarlarında dramı yansıtacak, onu derinden hissettirecek bir çalışma yok. Müzik ise hayli arka plandadır.

IMDB’den 6.1, Rotten Tomatoes’tan 28 almıştır. Jessica Biel’in oyunculuğunu hala beğenemesem de fiziksel güzelliği ekrana yakışıyor. 1992 İngiltere doğumlu Kaya Scodelario, baş rolün üstesinden gelmiştir. Yaşına rağmen 10’dan fazla TV ve sinema projesinde yer alan Scodelario, 96 dakika boyunca temposunu düşürmüyor. Sizi rahatsız etmeden karakteri yaşatıyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...