16 Şubat 2015 Pazartesi

Deliha (2014)

Deliha
Gupse Özay’ın ilk senaryosu olarak öne çıkan Deliha, Kasım ortası gösterime girmişti. Yönetmenliğini adını Ata Demirer’in baş rollerinde oynadığı “Eyvah Eyvah” serisi, “Berlin Kaplanı” filmleriyle iyice duyuran Hakan Algül’ün yaptığı komedi, dram komedi türlerindeki filmin baş rollerinde Gupse Özay, Derya Alabora, Cihan Ercan, Barış Arduç, Zeynep Çamcı, Hülya Duyar, Cenk Durmazel yer alıyorlar. 106 dakikalık film, 1,5 milyondan fazla seyirciyle buluşmuştur.

Mahallenin kabında duramayan kızı Zeliha, bir gün arkadaşlarıyla fal baktırmaya gider. Hayatının aşkına çok yakında kavuşacağını öğrenen Zeliha sevinçten havalara uçar. Aynı gün fotoğrafçı dükkanı açmak için Şirince’den Cemil ve Cemal kardeşler gelir. Zeliha’nın aşkı artık karşısındadır!

Deliha’yı izlemek için ekran başına geçmemin en büyük nedeni bir kadının erkek hegemonyasındaki komedide takdire şayan sivrilişidir. Zira Türk sinemasında komedi deyince akla çok fazla kadın yazar-baş rol oyuncusu gelmiyor. Tabi bir de “Yalan Dünya”da hayranlıkla izlediğim bir oyuncu olunca, merak iki katına çıktı.

Büyük şehirlerde yaşamanın hengâmesinde eski samimi mahalle hayatının özlemini çoğumuz taşıyoruzdur. Lakin, bu aralar Türk filmlerinde bu mahalle kavramıyla haylice karşılaşır olduk. Mekan kullanımı samimi, sıcak, doğal; fakat yaratıcılık biraz geri planda kalıyor; şaşırtmıyor. Karakterden öte tiplemeye kayan insanların alt yapısı çok dolmamış: Bu yaşına kadar sevgiyi çok yaşayamayan saf ve temiz kalbini erkeksi tavırlarıyla örtmeye çalışan Zeliha; menopozdan bir türlü çıkamayan, filmdeki tek özelliği terlemeye odaklanmış Aysel; ürkekliği doruk noktasında yaşayan ve bunu konuşmasına dahi yansıtan Meryem; evde kalmış ve bunun eziklik olduğunu düşünüp hep kapatmaya çalışan Fatma; depresyondan hiç çıkmayan görünümlü Fevzi… Mahallenin kalabalıkla mahalle olduğunu göstermeye çalışırken karakter sayısının fazlalığı içinde zaman zaman boğulma hissettim. Hangi birine odaklanacağımı bilemedim. Karakter sayısı bu denli fazlayken hepsine az biraz yer verme gerekliliği yan hikayeleri de artırıyor. Zeliha’nın aşkı neyse ki her daim ana konu olarak yerini koruyor.
Mekan, dekor, kostüm detayları komediye hayli uygun tasarlanmış. Zeliha’nın erkeksi tavırları için saçı, kıyafetleri, kaşları öne çıkarken; Meryem’in sevdiği adam yüzünden yaşadığı hayal kırıklığı sonrasında saç ve kıyafetlerindeki değişiklik filme hayli renk katıyor. Komedi konusunda artık ustalaşan Hakan Algül, seyirciyi yakalayacak ve güldürecek kilit noktaları çok iyi biliyor. Oyuncu seçimleri ise filmin kalitesini artırıyor. Karakter olarak filme sadece renk katıyor görünse de Derya Alabora’nın varlığı insana güven veriyor. Zeynep Çamcı, filmde en sevdiğim ikinci karakteri canlandırıyor. Mimik ve hareketleri; ani değişimi ve eline aldığı kuvveti ekrana çok iyi yansıyor. Favorim ise Cemal’i canlandıran Cihan Ercan’dır. “Leyla ile Mecnun”, “Erkek Tarafı Testosteron”, “Ben de Özledim”, “Bana Masal Anlatma” projelerinde adını duyuran Ercan, şiveli konuşması ve mimikleriyle hayli samimi görünüyor. Cemal, tiplemeye çok fazla girmediği ve üstünde çok oynanmadığı için en sahici karakterlerden biri geldi.

Kurgudaki boşluğu, senaryonun yoğunluğunu ve karakterlerin abartıya yakın yazılmasını bir kenara bırakabilirsek ve oyuncu kadrosunu göz önünde bulundurursak beğeni toplayacak bir komedidir Deliha. Tabi bunları görmezden gelmek biraz zorlamaya giriyor. En azından bizlere kadın bir senarist ve baş rol komedi kadın oyuncusu kazandırdı düşüncesiyle içimize su serpiyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...